Van Nationalgalerie naar Führermuseum: Entartete Kunst versus Nationalsozialistische Kunst


Mijn fascinatie voor de Duitse cultuurgeschiedenis ten tijde van het interbellum heeft geresulteerd in de uiteenzetting Van Nationalgalerie naar Führermuseum: Entartete Kunst versus Nationalsozialistische Kunst. Hierin onderzoek ik het culturele klimaat en de beeldende kunst ten tijde van de Weimarrepubliek en het Derde Rijk. Wat zijn de verschillen en waar zijn er overeenkomsten te vinden? 
     Kunstenaar Otto Dix loopt als een rode draad door dit verhaal met zijn nietsontziende werken in neusachlichen Stil. Er wordt uitgebreid stil gestaan bij de entartete Kunst tentoonstelling in München én Berlijn maar ook bij het nooit gerealiseerde Führermuseum te Linz. 
     Voor dit onderzoek ben ik afgereisd naar Berlijn alwaar ik gericht literatuur heb geraadpleegd op de Humboldt Universität Bibliothek en de inspirerende tentoonstellingen ‘Die schwarzen Jahre. Geschichten einer Sammlung 1933-1945’ en ‘Ernst Ludwig Kirchner: Hieroglyphen’ in het Hamburger Bahnhof heb bezocht. Het bezoek aan de tentoonstelling ‘Otto Dix - Der böse Blick’ in K20 Grabbeplatz te Düsseldorf vormt het sluitstuk van dit kunsttheoretisch verhaal. 

Check:
Uiteenzetting 'Van Nationalgalerie naar Führermuseum' op Academia.edu of via de website van Mister Motley
Synopsis - Van Nationalgalerie naar Führermuseum PDF